Demokratiske samtaler

Faglige Forårsdage
26. – 28. maj 2025

Den demokratiske samtale i læringsrummet, på arbejdspladsen og i samfundet

Temaet i 2025 er navngivet “Den demokratiske samtale i læringsrummet, på arbejdspladsen og i samfundet”. Vores fokus ligger i sagens natur i læringsrummet, men det er med henblik på at sprede de gode samtaler og at skærpe evnen til at igangsætte debatter på arbejdspladserne. Og meget gerne også deltage på samfundsniveau.

Vi går til sagen fra flere forskellige interessante vinkler.

Vi skal høre, hvordan Arbejdermuseet har bygget deres uddannelsesafdeling op om demokratisk pædagogik. Hvad er deres version af demokratisk pædagogik? Og hvordan udfolder den sig i deres læringsmiljøer?

We Do Democracy vil give os en indflyvning til, hvad demokrati fitness er. Og føre os igennem en skræddersyet træning af og procesrefleksioner om 3 udvalgte demokratiske muskler – fordi de skal plejes for at bevare deres spændstighed.

Og sa har vi 6 nøje udvalgte workshops, der angriber temaet fra hver deres vinkel, og et relevant humoristisk indslag ved Rune Green, inden vi runder af med at hæve blikket en smule sammen med Sigge Winther Nielsen, der belyser demokratiets mandat i samfundsudviklingen.

Vi glæder os til at være sammen om at nørde med demokratiske samtaler – imens vi udlever dem!

Program

10.00 – 10.45

Velkommen

11.00 – 12.00

Demokratisk pædagogik på Arbejdermuseet - definition og praksis v/ Galit Peleg og Ane Riis Svendsen

12.00 – 13.30

Frokost

13.30 – 17.30

Demokrati Fitness med oplæg, træning og procesrefleksioner v/ We Do Democracy

18.00

Middag

08.45 – 09.15

Fælles start på dagen

09.30 – 12.00

Valgfrie Workshops

12.00 – 13.30

Frokost

13.30 – 16.15

Valgfrie Workshops

16.30 – 17.45

Sjovt du siger det! v/Rune Green

18.00

Middag

20.30

Hygge i mødestedet

08.45 – 09.15

Fælles start på dagen

09.30 – 11.15

Demokrati med vilde problemer v/ Sigge Winther Nielsen

11.15 – 12.00

Fælles afrunding på dagene

12.00

Frokost

Workshops

Deltagerantallet er max. 20 på alle workshops.

Workshop 1:
Demokratiske læringsrum i det fri

v/ Mikkel Frederiksen

Sat vores læringsrum fri! Sat tankerne fri! Gør det i det fri!

Vi går ud i den smukke natur omkring Konventum – og bliver i fællesskab klogere på demokratiske læringsfællesskaber. Hvordan skaber vi respektfulde involverende læringsprocesser? Hvad er succeskriterierne? Hvor er balance mellem demokrati og indflydelse på den ene side – og undervisningsmål og styring af rummet på den anden side – hvor demokratiske skal vi være?

Vi tager udgangspunkt i 3 vinkler på ovenstående:

  • Hvilke processer understotter demokratiske læringsfaellesskaber?
  • Hvilken rolle spiller vores kommunikation og adfærd som undervisere?
  • Hvilken rolle spiller ‘rummet’ – lokalet, omgivelserne, udendørs rammer mm.?

Mikkel Frederiksen er selvstændig konsulent hos mikkelf.dk – og arbejder med hvordan vi gennem læring, ledelse, kommunikation og samarbejde kan udvikle mennesker.

Workshop 2:
Gruppedynamik og mentalisering i læringsrummets tjeneste

Hvordan kan du som underviser sikre, at deltagernes perspektiver inddrages i den fælles opgave uden at miste din autoritet? Dette er centralt både for læringen og for at fremme en demokratisk kultur, som kan tages med ud i samfundets andre arenaer.

Workshoppen vil gennem øvelser og inddragelse af deltagernes erfaringer og oplæg om gruppedynamik og mentalisering fokusere på:

  • Hvad er der på spil i læringsrummet?
  • Hvordan kan du skabe tilstrækkelig tillid, tryghed og nysgerrighed på hinandens interesser og perspektiver?
  • Hvordan kan du opretholde din autoritet og dagsorden og samtidig være imødekommende, åben og nysgerrig?

Vær klar til at lade dig bevæge og dele ud af egne tanker, erfaringer og undren, når vi arbejder med gruppen i læringsrummet på eksemplarisk vis.

Gruppedynamik drejer sig om samspil i grupper mellem personer i forskellige roller. Centrale begreber er hovedopgave, autoritet, magt og grænser.

Mentalisering drejer sig om med empati at kunne sætte sig ind i, hvad andre tænker, føler og vil. Og at bruge egne tanker og følelser til at fremme samarbejdet og en vi-tilstand ift. det fælles tredje.

Peter Koefoed er autoriseret psykolog, gruppeanalytiker, specialist og supervisor i psykoterapi og arbejds-og organisationspsykologi.

Workshop 3:
Effektiv undervisning af neurodivergente

Hvorfor har loftslampen indflydelse pa læringen? Hvorfor løser kursisten ikke dine opgaver, men dem han selv finder på? Hvorfor sidder kursisten fast uden at spørge om hjælp?

På denne workshop får du forståelse af autisme og ADHD samt konkrete strategier, du kan tage i brug med det samme. Du lærer at kigge kritisk på dit undervisningsrum og tilrette dine materialer, så kursisterne ikke bare lærer faget, men også bliver kompetente mennesker, der kan tage aktivt del i debatten.

Indholdet rummer:

  • Kort introduktion til autisme & ADHD – hvordan disse kognitive profiler påvirker læring og selvopfattelse
  • Sansernes betydning for læring – sensorisk sensitivitet og tilpasning af læringsmiljøet
  • Praktisk opgave: Optimer dit eget klasserum – skab et miljø, der understøtter neurodivergente elevers behov
  • Eksekutive funktioner i undervisningen – planlægning, overblik og struktur som læringsudfordringer
  • Praktisk opgave: Gode og dårlige opgaver – identificér faldgruber og design opgaver, der skaber oplevelser af succes

Ronni H. Hansen har baggrund som specialpædagogisk lærer for autister og brænder for at hjælpe undervisere med at optimere rammerne for læring.

Workshop 4:
Kunstens brobyggende sprog

Hvad kan kunsten, som vi ikke bare kan sætte os ned og tale helt almindeligt om? Hvorfor beriges udbyttet og stemmerne, når vi aktivt inkluderer kunsten i vores undervisning? Men er det ikke noget high-society-fis, som ikke har gang på jord blandt almindelige dødelige?

Kom med til workshop hos Anne, når hun gør os klogere på, hvordan kunsten kan sprænge rammerne for, hvad det er muligt at få adgang til.

Du får både teori og nogle inspirerende OG nemme øvelser, der er lige til at adoptere. Og du vil opdage, at kunst er lettilgængeligt og bringer stemmer og følelser i spil, som det ellers kan være svært at få adgang til.

Anne Balling Jacobsen er cand.mag. i visuel kultur med fokus på kommunikation og formidling. Og en af hendes store passioner er at demokratisere kunsten, så den bliver tilgængelig for alle

Workshop 5:
Kropssprog og psykologisk tryghed, der fremmer deltagelse

Hvordan skaber du en undervisning, hvor deltagerne føler sig trygge og engagerede? Dit kropssprog spiller en afgørende rolle – både for dig som underviser og for dine deltagere. Denne workshop giver konkrete værktøjer til at bruge kropssprog til at opbygge psykologisk tryghed og skabe et inkluderende læringsmiljø.

Du får indsigt i nonverbale signaler, teknikker til at aflæse og tilpasse dit kropssprog samt øvelser og erfaring med at skabe tryghed i undervisningen.

Workshoppen består af

  • Kort teoretisk oplæg – hvorfor er kropssprog nøglen til tryghed
  • Praktiske øvelser – teknikker der styrker din undervisning
  • Feedback og refleksion – leer af hinanden og fä tips til forbedring

Pernille Slot benyttes ofte af medierne til at analysere kropssprog og er kendt for sin humoristiske tilgang til komplekse emner. Hun tager udgangspunkt i det, der er i rummet, så vær klar til at blive klogere på dig selv… og dine medkursister

Workshop 6:
Fact finding med AI - sorter i bunken af junk

Når vi gerne vil højne muligheden for, at vores kursister kan deltage i (samfunds) debatten, er informationssøgning en undgåelig del af at øge deres viden pa et givent felt.

Så tag med Jan ind i Al-verdenen og lær:

  • Hvordan du bruger ChatGPT og Copilot til at sortere i mængden af information og vurdere troværdigheden
  • Konkrete metoder til og praktiske eksempler på, hvordan du som underviser selv kan integrere Al i din kursusplanlægning og direkte i din egen undervisning

Du kan forvente et interaktivt format, hvor du selv arbejder med Al-værktojerne, løbende kan stille spørgsmål og i fællesskab med underviser udvikle ideer og løse problemstillinger.

Medbring din egen PC, så du arbejder på det arbejdsredskab, du er vant til.

Jan Langdeel Pettit er erfaren Al-specialist med roller som Tech Lead og Business Intelligence Specialist i store virksomheder bag sig. I dag deler Jan ud af sin erfaring som passioneret underviser hos andersjensen.org Aps

Tilmelding til workshops

Workshops

Vælg workshops den 27. maj 2025

Formiddags workshops
Eftermiddags workshops

Dine oplysninger

Materialer & Din læring

Her kan du finde materialer fra de forskellige oplægsholdere og workshopundervisere, når workshoppen er overstået.